بر اساس مطالعات انجام شده در سراسر جهان، مصرف ميوه و سبزي نقش موثري درپيشگيري از ابتلا به سرطان دارد.
نتايج مطالعاتي که در زمينه ارتباط بين رژيم هاي غذايي غني يا فقير از نظر ميوه ها و سبزي ها در کشورهاي مختلف و در جمعيت هايي با رژيم هاي غذايي کاملاً متفاوت، با روشهاي گوناگون و با تمرکز بر انواع مختلف سرطان انجام شده نشان مي دهد که " خوردن مقادير زياد ميوه و سبزي به خصوص سبزي و ميوه تازه و سالم حرارت نديده احتمال ابتلا به سرطان را کاهش مي دهد".
کارشناس مسئول بهبود تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي مشهد اظهار داشت: بر اساس تجزيه و تحليل هاي بعمل آمده و بررسي داده هايي که در مورد ارتباط برنامه غذايي و سرطان جمع آوري شده است، به نظر مي رسد اثرات ضد سرطاني ميوه ها و سبزي ها با هم مشابه هستند. البته گروههاي ميوه ها و سبزي ها هر يک به دسته اي از انواع سرطانها اثر مي گذارند.
دکتر زهرا اباصلتي خاطر نشان کرد: سبزي هاي برگ سبز و احتمالاً گوجه فرهنگي و هويج فرنگي تاثيرات مناسبي بر کاهش روند سرطان ريه دارند.
بتاکاروتن يکي از رنگدانه هاي مسئول رنگ نارنجي در کدو و هويج است که سالها تصور مي شد به تنهايي قادر به پيشگيري از سرطان ريه و حتي ساير سرطانهاست، اما مطالعات متعدد به خصوص بر روي سيگاري هاي دريافت کننده مکمل هاي قوي با دوزهاي بالاي بتاکاروتن نشان داد که توجه فقط به يک ماده مغذی به تنهايي کافي نيست به طورمثال بهترين راه براي پيشگيري از سرطان ريه، قطع سيگار در افراد سيگاري و در اصل شروع نکردن اين عادت مخرب است. در بروز سرطان ريه اثر حفاظتي ميوه ها و سبزي ها قابل توجه است، اما در مقابل توان تخريبي سيگار تا حد زيادي از اهميت آن کاسته مي شود .
سبزي هاي برگ سبز، هويج، گوجه فرنگي و احتمالاً سير و پياز بر سرطان معده و سبزيجات خانواده کروسیفر( انواع کلم، تربچه، شاهي، شلغم که منبع عالي ايزوفلاوون هايي چون ايزوتيوسيانات ها، اندول ها، تيوسيانات ها و نيتريل ها هستند) به خصوص بروکلي بر پيشگيري ، کنترل و کاهش عوارض سرطان مثانه تاثير گذارند .
سبزي هاي خام و سبز به ويژه انواع غني از اسيد فوليک مثل جعفري، کرفس، اسفناج و ... در حفاظت افراد در مقابل سرطان کولون ورکتوم موثر هستند.
بر اساس مطالعات انجام شده اثراث حفاظتي هويج در زنان داراي سابقه خانوادگي ابتلاء به سرطان پستان بسيار زياد است.
به نظر مي رسد گوجه فرنگي و فرآورده هاي پخته يا فرآيند شده آن مثل رب يا کچاب که لیکوپن فراواني دارند در پيشگيري از سرطان پروستات بسيار قوي عمل مي کند و بسياري موارد ديگر که به هر حال بيانگر تاثير مناسب ميوه ها و سبزي ها در افزايش مقاومت بدن در مقابل سرطان ها ست و در افرادي که به هر دليل نگران ابتلا به نوع خاصي از سرطان هستند خوردن مقادير بيشتري از ميوه ها و سبزي هايي که گمان مي رود در پيشگيري از سرطان مورد نظر موثرند، رويکرد مناسبي به حساب مي آيد .
شايد اين روزها انواع داروها و مکمل ها با عناوين زيبا و گول زننده ما را براي پيشگيري از سرطان به مصرف خود ترغيب مي کند. اما مطمئن باشيد راهي وجود ندارد که بتوان با مصرف يک قرص جاي ميوه ها و سبزي ها را گرفت .
تا کنون هيچ کس نتوانسته گلوله اي جادويي با خواص مشابه ميوه ها و سبزي ها بر عليه بيماريهاي مختلف از جمله سرطان و ساير بيماريهاي مزمن بيابد. به طور نظري مي توان تمام مواد خوبي که توسط گياهان ساخته مي شود . مانند عناصر ضروري ، فيبر ، ويتامين ها و آنتي اکسيدانها ، هورمونهاي گياهي و فيتوکمیکالها و .. را در داخل يک قرص وارد کرد اما اين قرص بايد قرص بزرگي باشد و کسي نخواهد توانست صادقانه ادعا کند که مي دانسته کدام مواد با چه نسبتي بايد در اين مخلوط وارد کند تا اثر بخش باشد.
دکتر اباصلتي در ادامه اظهار مي دارد: مزاياي خوردن ميوه ها و سبزي ها احتمالاً به واسطه وجود مخلوطي از ترکيباتي است که با هم ديگر عمل مي کنند .
گذشته از مسائل مربوط به سلامتي، مطالعات نشان داده بسياري از مکمل هايي که با عنوان ضد سرطان معرفي مي شوند تاثير چنداني بر پيشگيري و کنترل سرطان ندارند و نکته ديگر اين که بزرگترين نکته منفي در مورد مکمل هاي ويتاميني و مينرال آن است که به شکل قرص هستند . اين مکمل ها نمي توانند عطر و طعم يک موز ، شيریني يک گوجه فرنگي آبدار که هنوز از تابش خورشيد بعد از ظهر گرم است تردي يک سيب سبز و رنگ دلنشين هويج و لبو را به مذاق انسان بچشانند .
لذت بردن از خصوصيات ويژه ميوه ها و سبزي ها خيلي لذت بخش تر هستند پس دست از ميوه ها و سبزي هاي واقعي و تازه برنداريد . اينان بسيار خوشگوارتر و سرشارتر از مواد مقوي با ارزشی هستند که در قرص هاو کپسول ها يافت نمي شوند.